Gør dine relationer gode: De skjulte faktorer, som skaber stress & dårligt samarbejde
STRESS! Ja, måske er årsagen arbejdspres, ledelsen & organisationen. Men kan det også være en nagende relation?
INDRØMMET: Jeg har en anden vinkel på stress & samarbejdsudfordringer end de traditionelle psykologer. Og de ledere, som jeg rådgiver eller coacher, indleder sjældent med at de er stressede pga. en dårlig relation på jobbet: Det handler indledningsvist om en konkret problemstilling, et højt arbejdspres, et udviklingsbehov, samarbejdsvanskeligheder i direktionen eller blandt medarbejderne.
MEN: Når udfordringen er svær at løse for lederen, skyldes det tit en enkelt, ofte skjult, besværet relation. Og når lederen får løst op for den, bliver alt det andet lettere. Tågen letter, ville Carl Nielsen måske have skrevet. Så kan vi se klart igen: Forfølge formålet i stedet for magtkampe og tovtrækkeri. Kæmpe for projektet i stedet for status og retfærdighed. Skabe mening i stedet for arbejdspres.
RELATIONER MED SKJULTE KONFLIKTER TÆRER: Vi undgår helst kontakt med den kyniske kollega, den problemskabende chef, den psykopatiske direktør, den kritiske bestyrelsesformand eller ham ovre fra økonomi. Og hvis vi endelig kommunikerer, ender det i en form for magtkamp med symptomer som disse sætninger:
”Jeg forstår ikke, hvorfor du….” (underliggende bebrejdelse uden egentligt ønske om at forstå)
”Jeg er nødt til…" (det er dine ord, der får mig til dette – selv er jeg ansvarsfri og har ingen fri vilje)
”Hvis bare…" (men sådan er det ikke, og derfor kan jeg ikke gøre noget)
”Unge dame, hør lige … ” (du er mindre værd end mig, og jeg har brug for at vise min status)
”Jamen, sådan er det" (insistere på at få ret – jeg er stærkere end dig)
Her må gerne ringe en lille klokke, der får os til at tænke – og skifte gear, så vores næste sætning bliver en, der understøtter sagens kerne og ikke den skjulte konflikt. Dette kan ledere, medarbejdere og hele afdelinger træne og på kort tid blive ret gode til. Det gør hele forskellen.
Men går vi ind og analyserer kommunikation i nagende os-&-dem relationer, består langt hovedparten af statuskampe. Dermed siger jeg, at hovedparten af kommunikationen (på skrift såvel som mundtligt) meget vel kan være spild. Fuldstændig spildte kræfter. Meningsløst. Og dermed eksistentielt problematisk. Og stressende. Helt uden at vi lægger mærke til det.
Løs op for det. www.gøregod.dk